Nieuws
Publicatiedatum: 19 november 2020 | Geschreven door: Wander de Groot
Zzp'er of werknemer

Boete bij schijnconstructie blijft voorlopig uit

Heeft uw organisatie zzp’ers die niet alleen hetzelfde werk doen als gewone werknemers maar ook onder dezelfde voorwaarden? Dan kan er sprake zijn van een schijnconstructie. Daar staat normaal een boete op. Maar deze boete wordt voorlopig uitgesteld tot oktober 2021, zo blijkt uit een kamerbrief van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 16 november 2020. Hij wil eerst de resultaten afwachten van een pilot met een nieuwe webmodule die werkgevers laat zien of iemand werknemer of zzp’er is.

Schijnconstructie

De afgelopen jaren zijn er steeds meer zzp’er gekomen. Zij doen vaak hetzelfde werk als gewone werknemers, op dezelfde werkplek, voor dezelfde werkgever, alleen onder mindere arbeidsvoorwaarden. De Hoge Raad heeft in een uitspraak van 6 november 2020 verklaard dat niet de papieren overeenkomst, maar de praktijk op de werkvloer bepaalt of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dit kan betekenen werkgevers hun zzp’ers op grote schaal in dienst moeten nemen.

Oplossing

De grote vraag is en blijft: waar ligt het onderscheid tussen een zzp’er en een werknemer? Lang geleden was daar de VAR-verklaring voor. Later kwam daar de sectorale modelcontracten voor in de plaats van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Maar beiden werkten niet goed. Sinds de start van het kabinet kondigde minister Koolmees van Sociale Zaken aan de dba niet meer te handhaven en met een nieuwe oplossing te komen. Die oplossing is nu al vier jaar in de maak.

Webmodule

In januari start eindelijk de pilot in de vorm van een webmodule. Die pilot duurt een half jaar. Werkgevers kunnen via de webmodule nagaan of ze werk mogen laten uitvoeren door een zelfstandige of dat er sprake is van een dienstverband. Pas na een positieve evaluatie wordt de nieuwe systematiek definitief. In ieder geval tot 1 oktober 2021 wil Koolmees de handhaving opschorten en dus ook geen boetes uitdelen.

OR

Het is belangrijk om als ondernemingsraad goed zicht te houden op de ontwikkeling van het personeelsbestand in de organisatie. Hoe is de verhouding vaste contracten en flexibele contracten? Hoeveel zzp’ers werken er voor de organisatie? En doen die zzp’ers het werk van gewone werknemers ook zouden kunnen doen? U kunt deze gegevens opvragen bij uw bestuurder met een beroep op uw informatierecht. Bespreek dan vervolgens ook de resultaten met de bestuurder. Meer weten over verschillende vormen van flexibel werken? Lees dan onze checklist.