Nieuws
Publicatiedatum: 18 januari 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Werkstress en burn-out

Cumulatie van klachten zorgt voor toename burn-outs

Burn-outs zijn vaak niet het gevolg van één oorzaak. Steeds vaker blijkt een opeenstapeling van factoren de oorzaak. Niet alleen persoonlijke en maatschappelijke factoren, maar ook factoren op de werkvloer dragen hieraan bij. Zoals zware eisen aan het werk, een hoge emotionele werkbelasting en geringe sociale steun van de werkgever.

Factoren op het werk

Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En er speelt nog meer mee: ontevredenheid over het salaris, een verstoorde balans werk-privé, personeelstekort, pestgedrag van collega’s, arbeidsconflicten en een slechte aansluiting tussen werk en eigen ervaring.

Kredietcrisis

Sinds het einde van de kredietcrisis in 2014 neemt het aantal burn-outs onder werknemers flink toe. Van 14,4% in 2014 tot 17,3% in 2018. Uit eerder onderzoek van TNO blijkt dat ongeveer 1,3 miljoen werknemers op dit moment last heeft van burn-out klachten. In 2018 zorgde dit al voor 3,1 miljard euro aan verzuimkosten, ruim € 9.000 per werknemer en ruim 11 miljoen verzuimdagen.