Nieuws
Publicatiedatum: 11 mei 2020 | Geschreven door: Wander de Groot

Extra voorwaarden bij NOW-regeling deel 2

De NOW-regeling voor tegemoetkoming in de loonkosten bij significant omzetverlies krijgt een vervolg. Bij de nieuwe regeling gelden andere voorwaarden voor organisaties die voor een tweede termijn steun aanvragen. Eén daarvan is dat er geen ontslagverbod meer geldt. Een ander is dat er ook opleidingseisen komen. Een derde element is dat bonussen en dividend aan band worden gelegd. Dat heeft minister Wouter Koolmees alvast bekend gemaakt tijdens de uitzending van Op1 op vrijdag 8 mei. Het kabinet werkt op dit moment aan de uitwerking van de extra eisen en aanpassingen. Pas als die is afgerond, worden de exacte voorwaarden duidelijk. Dat zal waarschijnlijk eind week 20 zijn, rond 15 mei, want de huidige regeling loopt tot 31 mei.

Ontslagen

Aanvragers van de eerste ronde krijgen een boete als zij personeel om bedrijfseconomische reden ontslaan en tegelijkertijd overheidssteun ontvangen. Deze boete in de vervolgregeling geschrapt. Volgens minister Koolmees is deze aanpassing nodig om de andere banen in de organisatie veilig te kunnen stellen. Bestuurslid Zakaria Boufangacha van het FNV heeft veel kritiek op het schrappen van de ontslagboete: ‘Als je mensen zonder boete mag ontslaan, verdwijnt de prikkel om tijdens de steunmaatregelen te investeren in werknemers’, zei Boufangacha tegen de NOS.

Omscholing

Het kabinet overweegt de verlenging van de overheidssteun te koppelen aan omscholing van het personeel waar geen werk meer voor is. Hele sectoren zullen voorlopig of misschien wel blijvend krimpen, de overstap naar een andere sector waar wel veel werk is, ligt dan voor de hand. Of scholing ook een harde eis wordt, is nog de vraag. Het is niet eenvoudig dit vast te leggen.

Dividend

Voor grotere bedrijven die een aanvraag voor de tweede ronde willen doen, wordt het uitkeren van dividend aan de aandeelhouders over 2020 aan banden gelegd. Deze maatregel lijkt er vooral op gericht om te voorkomen dat bij financiële voorspoed het geld weer in de zak van de aandeelhouder belandt, terwijl de belastingbetaler het loon van de werknemer betaalt. Daarnaast mogen bedrijven ook geen eigen aandelen meer inkopen en winstdelingen of bonussen uitkeren aan het personeel.