Nieuws
Publicatiedatum: 25 november 2019 | Geschreven door: Wander de Groot
verzuim door werkstress

Kosten verzuim door werkstress 2,8 miljard euro per jaar

Verzuim van werknemers met als oorzaak werkstress kost werkgevers in Nederland maar liefst 2,8 miljard euro per jaar aan loondoorbetaling. 1,3 miljoen werknemers hebben last van burn-outklachten. Bijna de helft van alle werknemers (45%) vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress. Zo bleek onlangs uit de factsheet Werkstress van onderzoeksinstituut TNO. Deze is gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), een onderzoek van TNO en CBS.

Technostress en de rol van de OR

Technologiegebruik is een belangrijke factor als het gaat om stress en werkdruk. Zo maakt 60% van de werknemers bijna de hele dag gebruik van een smartphone of pc. 28 procent van de werknemers ervaart vaak of altijd een overload aan informatie. Het is de taak van werkgevers om deze vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te beperken. Als ondernemingsraad heeft u hier ook een belangrijke rol in. Zo heeft u instemmingsrecht als het gaat om een regeling op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zo bepaalt de Wet op de ondernemingsraden (WOR) in artikel 27. Wilt u meer lezen over PSA? Bekijk dan deze checklist.

Werkstress terugdringen

In de whitepaper Werkstress terugdringen geeft het TNO een aantal tips en adviezen over hoe u dit kunt aanpakken. Centraal staat een integrale aanpak, die vaak een combinatie is van het vergroten van de belastbaarheid van medewerkers en het wegnemen van de oorzaken van stress.

Wilt u aan de slag met het reduceren van werkstress in uw organisatie? Gebruik dan deze tool Werkdruk Wegwijzer of download de whitepaper over werkstress van het TNO.