Nieuws
Publicatiedatum: 20 april 2020 | Geschreven door: Wander de Groot

OR Booking waarschuwt voor slechte bescherming medewerkers

De ondernemingsraad van reisorganisatie Booking heeft kritiek op de bestuurder, omdat er geen sociaal plan is terwijl het voortbestaan van de organisatie in gevaar is. Door de coronacrisis is Booking in een klap 85% van haar inkomsten kwijtgeraakt. De bestuurder, Glenn Fogel, gaf in een interne video aan dat er daarom mogelijk medewerkers worden ontslagen. Sinds 2005 is Booking geen Nederlands bedrijf meer, maar een Amerikaans bedrijf. Omdat er in Nederland duizenden mensen werken voor Booking, moet het bedrijf zich desalneittemin houden aan de Nederlandse regels voor reorganisaties en sociale plannen. Maar dat is blijkbaar wennen voor de Amerikanen.

Reputatieschade

De OR vindt niet alleen dat er een sociaal plan bij afvloeiing moet komen, maar is ook bang voor reputatieschade bij klanten en aandeelhouders. Wel dividend uitkeren aan de aandeelhouders, maar bij de eerste tegenwind de medewerkers eruit gooien. Eerder maakte de directie al wel bekend dat zij een beroep gaat doen op de NOW-regeling. Dat leidde al snel tot de opinie dat subsidie vragen blijkbaar geen probleem is, maar de rechtsbescherming van werknemers wel. Bovendien mag Booking straks helemaal geen mensen ontslaan voor wie een beroep is gedaan op de NOW. Dat is een van de eisen van de NOW-regeling.

Pas kort een OR

Tot voor kort had Booking niet eens een ondernemingsraad, terwijl dat wettelijk wel moest. Er werken in Nederland alleen al zo’n 5.000 mensen voor Booking, vooral veel expats. Een OR is al verplicht bij 50. Uit een personeelsenquête eind 2019, waar ruim 3.000 mensen aan meededen, bleek dat tweederde van het personeel niet begreep wat hun rechten in Nederland precies zijn. Inmiddels is de onrust zo groot geworden, dat tientallen bezorgde medewerkers lid van de vakbond zijn geworden, zo meldt de NRC.